Tilbake
Zaradasht Ahmed
Nori Sharif

Nowhere to hide

På flukt fra IS

Vi møter sykepleieren Nori Sharif. Han får et videokamera av regissøren Zaradasht Ahmed, og skal dokumentere sin hverdag i det krigsherjede Irak. Opptakene blir satt sammen med regissørens egne opptak av Nori og hans familie.

Opptakene starter i 2011 når amerikanerne trekker seg ut, og pågår til 2016. Gjennom Noris unike opptak ser vi den meningsløse volden stadig øke, og sikkerheten blir dårligere og dårligere i Noris landsby. Til slutt må Nori og hans familie selv legge ut på flukt fra IS.

Filmen har blant annet vunnet hovedprisen ved den prestisjefylte dokumentarfilmfestivalen IDFA, og «Amanda» for beste dokumentarfilm i 2017.

Læreplanmål

Produksjonen kan knyttes til den overordnede delen av læreplanen.
Opplæringens verdigrunnlag: 
1.1 Menneskeverdet 
1.2 Identitet og kulturelt mangfold
1.3 Kritisk tenkning og etisk bevissthet

Tverrfaglige temaer:
​​​​​​​2.5.2 Demokrati og medborgerskap
​​​​​​​2.5.3 Bærekraftig utvikling

1.1 Menneskeverdet
(..) Menneskerettighetene har sitt grunnlag i menneskeverdet og er en viktig del av fundamentet for rettsstaten. De bygger på universelle verdier som gjelder for alle uansett hvem de er, hvor de kommer fra, og hvor de befinner seg.
(..) Likeverd og likestilling er verdier som er kjempet fram gjennom historien, og som fortsatt må ivaretas og forsterkes.

1.2 Identitet og kulturelt mangfold
(..)  En felles ramme gir og skal gi rom for mangfold, og elevene skal få innsikt i hvordan vi lever sammen med ulike perspektiver, holdninger og livsanskuelser. 

1.3 Kritisk tenkning og etisk bevissthet
(..) Opplæringen skal skape en forståelse av at metodene for å undersøke virkeligheten må tilpasses det vi ønsker å studere, og at valg av metode påvirker det vi ser.

2.5.2 Demokrati og medborgerskap
(..) Opplæringen skal gi elevene kunnskaper og ferdigheter til å møte utfordringer i tråd med demokratiske prinsipper. De skal forstå dilemmaer som ligger i å anerkjenne både flertallets rett og mindretallets rettigheter. 

2.5.3 Bærekraftig utvikling
​​​​​​​(..) Temaet rommer problemstillinger knyttet til miljø og klima, fattigdom og fordeling av ressurser, konflikter, helse, likestilling, demografi og utdanning.

​​​​​​​

Om utøvere og produsenter

  • Arrangert av: Nordland fylkeskommune
  • Kunstnere/grupper: Zaradasht Ahmed
  • Idé/opplegg: Zaradasht Ahmed og Den kulturelle skolesekken i Akershus

Om kunstner / utøver / gruppe

Zaradasht Ahmed er født i Sulaimaniyah i irakisk Kurdistan i 1968. Han kom til Norge i 1995 og har jobbet som journalist og filmskaper, med særlig lang erfaring i dokumentarproduksjon fra Midtøsten, Nord-Afrika og Asia   

Publikumskommentarer

dette var enbra Publisert av: (klasse - Studiespesialiseringl vgs) – 20.1.2020 10:45